Un setembre d’allò més actiu a la Plataforma

A mitjan passat mes de setembre, la Plataforma Ribera-Salines va tenir un dels seus apogeus d’activitat amb la inauguració de l’hort autogestionat de la Bardissa, així com per la participació en diversos actes locals i comarcals.

L’estrena pública del nou hort

El dissabte 18 de setembre de 2021 va tenir lloc als terrenys afectats per l’ARE la inauguració de la Bardissa, l’hort gestionat per la Plataforma i a disposició de tot el públic cada diumenge de l’any. Més d’un centenar de persones van assistir-hi, guiades en diversos grups pels nostres membres, per tal de conèixer quina és la seva existència i motivació: la preservació d’aquest espai únic a la ciutat i l’anul·lació del macroprojecte urbanístic que l’Ajuntament de Cornellà hi planteja amb més de 2.500 habitatges fins al 2030.

Totes les persones que hi van assistir van gaudir també d’una plantada conjunta de calçots i van poder col·laborar en la creació de testos amb ampolles reciclades de plàstic, en un intent d’apropar els valors de sobirania alimentària, d’estima pel sòl agrícola propi i de valoració positiva de la fertilitat del Delta del Llobregat en límits municipals cornellanencs. A més a més, diversos mitjans de comunicació se’n van fer ressò per ressaltar l’impacte que un projecte d’aquestes dimensions tindrà en una ciutat massificada com és ja en aquests moments Cornellà de Llobregat.

Ribera-Salines, contra l’ampliació de l’aeroport

Gràcies a la col·laboració i la nostra adhesió amb la Plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, el diumenge 19 de setembre, només un dia després de la inauguració de l’hort, prop d’una trentena de membres de la Plataforma Ribera-Salines van participar de la marxa en columna fins al Prat de Llobregat amb motiu de la manifestació multitudinària de Zeroport.

L’esdeveniment fou un èxit de participació i l’organització va xifrar la participació en unes 90.000 persones, malgrat els balls de xifres habituals i les 10.000 anunciades per la Guàrdia Urbana. Va ser la nostra oportunitat de mesclar la lluita local amb la comarcal i ens va servir per estrenar diverses pancartes i els nous domassos de balcó de la Plataforma.

Acte memorial de les riuades de 1971

La funció de la Plataforma Ribera-Salines també és la de crear consciència social i de prevenció per no repetir errors urbanístics del passat. I enguany es commemora el 50è aniversari de les inundacions provocades per la revinguda del riu Llobregat de 1971, que van escombrar amb dolls de fang tot el Cornellà de baix (barris Riera i Almeda) i provocar una vintena de morts a la comarca i nombrosíssimes pèrdues materials.

És per aquest motiu que diversos membres del nostre col·lectiu van adreçar unes paraules i un discurs en l’acte de la Xarxa de Cornellà per la República davant de l’Ajuntament el dilluns 20 de setembre. Perquè si l’ARE Ribera-Salines prospera, una nova revinguda del riu en la situació de canvi climàtic actual podria cobrar-se encara més vides i danys estructurals.

Assemblees i col·laboració

D’ençà llavors, la Plataforma no s’ha aturat ni romàs adormida, sinó que cada dues setmanes convoquem assemblees obertes per a la participació de tot el veïnat cornellanenc i de la comarca amoïnat per l’ARE i el seu impacte ambiental i en la salut.

A més a més, les nostres diverses comissions de treball es reuneixen i treballen per conformar un teixit eficient que permeti fer arribar la nostra reivindicació a tot Cornellà de Llobregat. Treballem amb molta proximitat amb altres plataformes similars als municipis veïns: per tot això i més necessitem la vostra ajuda i participació!

Galeria d’imatges

A continuació us traiem un somriure participatiu i d’esperança col·lectiva amb diverses imatges dels actes col·lectius celebrats durant el mes de setembre!