Segones parts mai varen ser millors: “Posem llum a la foscor 2: el que l’Ajuntament de Cornellà continua sense explicar de l’ARE Ribera-Salines”

Que no t’enganyin, l’Àrea Residencial Estratègica Ribera-Salines no és un “pla social i de naturalització”: És un projecte urbanístic especulatiu que arrasarà l’espai agrari, perjudica el medi ambient i posarà en risc la salut.

A l’abril de 2022 l’Alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, va donar una entrevista al diari Línia Cornellà (pàg.12 i 13), on preguntat sobre el pla urbanístic de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) Ribera-Salines i sobre el moviment veïnal que creix en contra, va sembrar respostes parcials i mitges veritats.  Des de la Plataforma Ribera-Salines vam creure necessari al maig 2022 escriure un article com a resposta on es contrasta amb informació addicional allò que s’amaga i el que no es vol dir.

En un nou article del 29/gener/2023 al diari digital “Metropoli” continua en la mateixa línia de desinformació i de nou, des de la Plataforma Ribera-Salines creiem necessari aportar de nou informació addicional per a que pugueu jutjar per vosaltres mateixos:

Pregunta (P): “¿Cómo avanza el proyecto Ribera-Salines, que proyecta la construcción de 2.500 viviendas y que ha provocado la oposición de ciertos colectivos por afectar a una zona agrícola y que lo califican de polémico?

Resposta A.Balmón (R): No es polémico, para nada. Hablar de algo polémico supone que la ciudad se rompe por alguna cuestión.

Què diem des de la Plataforma Ribera Salines:

Definició oficial de “Polèmica: Que genera controvèrsia. Discussió d’opinions contraposades entre dos o més persones”

Poder discutir de forma respectuosa sobre opinions contraposades no implica que es trenqui res, i menys una ciutat. El diàleg fa avançar la societat.

L’Ajuntament nega a la ciutadania de Cornellà el dret a opinar i decidir sobre el futur d’aquesta zona amenaçada per un projecte urbanístic des de 2009 que s’ha gestionat d’una forma poc transparent.

Resposta Antoni Balmón (R): Hay grupos en contra, sí, pero es un proyecto que se realiza en una zona que desde los años 50 nunca ha sido un espacio verde. Siempre ha estado calificado como equipamiento. Esa es una primera enmienda a la totalidad que se puede hacer frente a los opositores.

Què diem des de la Plataforma Ribera Salines:

Des del Pla General Metropolità de 1976 aquest espai ha esta qualificat d’urbanitzable per equipaments, sí. Però la realitat és que ha estat històricament agrícola. Fins a tal punt que abans d’aquesta qualificació, al pla urbanístic de 1970, era declarada zona “agrícola permanent”.

En un context de crisi eco-social i de canvi climàtic no té sentit continuar amb un pla urbanístic obsolet, no adaptat al canvi climàtic, que hipoteca l’única zona no urbanitzada de la ciutat amb potencial agrícola i natural, a les portes del parc agrari i del riu Llobregat i els seus ecosistemes. A més, abocaria tot un barri de 2.497 habitatges a tocar d’una autovia de 8 carrils de circulació amb efectes importants sobre la salut dels veïns respiratoris i de soroll. La febre del totxo és un problema de Cornellà i a tot el Baix Llobregat.

La Plataforma Ribera-Salines som un grup de veïns que volem un altre futur per aquesta zona que respecti medi ambient, salut i natura. Volem que el dret a l’habitatge públic i social sigui potenciat a altres zones de la ciutat ja urbanitzades.

Les nostres reivindicacions son públiques al Manifest de febrer 2022 que vam entregar a l’Alcalde. Al 29 de Juny 2022 ens vam manifestar a la Plaça de l’Ajuntament amb el suport de molts veïns i veïnes i més d’una trentena d’entitats que recolzen el Manifest, entre elles la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Cornellà o Unió de Pagesos.

Resposta Antoni Balmón (R) Luego, la segunda enmienda podría ser que se trata de un espacio degradado, que se aprobó para viviendas sociales.

Què diem des de la Plataforma Ribera Salines:

La degradació d’espais es una estratègia conscient propiciada per la deixadesa i abandonament del propi Ajuntament de les seves responsabilitats en aquest espai. 15 anys després de l’aprovació del projecte d’Àrea Residencial Estratègica, la paràlisis d’aquest projecte sembla ser per falta de recolzament econòmic i desinterès creixent dels especuladors que buscaven rendibilitat a curt termini.

L’aposta pel manteniment regulat de l’activitat agrícola, la sobirania alimentaria i la natura en comptes de fomentar l’especulació evitaria la degradació i proporcionaria molts beneficis de salut i benestar per la ciutat.

Resposta Antoni Balmón (R): Y es que hasta el 80% serán pisos de vivienda oficial, y el 50% se deja para reserva natural. Un piso supone dignidad. Luego, es cierto que todo proyecto genera la oposición por parte de alguien. Es un consorcio entre la Generalitat y el Ayuntamiento, y se debe tener en cuenta la fuerte demanda de vivienda que tenemos.

Què diem des de la Plataforma Ribera Salines:

El creixement poblacional de Cornellà es pràcticament nul, la ciutat amb densitat de població més elevada del Baix Llobregat. La necessitat d’habitatge social segons l’Ajuntament és de 3.000 habitatges. El salari del 65% d’aquestes persones és inferiors a 20.000€. Del 80% dels habitatges socials que es farien, el 6% serien en regim especial (153) amb un cost màxim de 172.000€. El 18% son de règim general (458) 197.000€. El 56% de protecció oficial 247.000€. Realment pensen que aquest pisos son una alternativa para las 3.000 persones que els necessiten quan al menys un 65% d’ells no podrà optar a sol·licitar-los  porque no los podrà pagar? I amb el context actual d’interessos d’hipoteques disparats, inflació i lloguers pels núvols. Son necessàries altres alternatives per a aquestes necessitats i no passen per aquest projecte.

Potser l’AMB podria començar per fer un cens a nivell metropolità de l’habitatge buit. L’aprofitament dels milers de pisos actualment buits serien la solució més ràpida i sostenible. Molts pisos buits no estan al mercat i per això sembla que hi hagi una oferta insuficient en relació a la demanda. El problema és la mercantilització de l’habitatge.

A Cornellà hi ha 231 pisos buits propietat de grans tenidors. Es consideren grans tenidors els que posseeixen més de 10 habitatges. Destaca també la sorprenent dada que 10 pisos per lloguer social a la promoció de l’antic cinema Pisa estan pendents d’assignar des de fa 2 anys per inacció de l’Ajuntament.

Si després de llegir aquest article, la situació t’indigna tant com a nosaltres et convidem a sumar-te al a les nostres reivindicacions, plasmades al Manifest de Febrer 2022 on demanem:

  1. L’anul·lació del pla urbanístic ARE Ribera-Salines i la protecció d’aquest espai com a agrícola, per tal de promocionar-lo i fer-hi compatible l’activitat agrària amb el lleure públic.
  2. La participació veïnal directa en polítiques urbanístiques municipals i en el desenvolupament d’un nou model de ciutat orientat cap a la sostenibilitat, la igualtat entre barris i el bé comú.
  3. L’aplicació d’alternatives públiques i efectives per a satisfer les necessitats d’habitatge que no passin per la urbanització sistemàtica d’espais naturals o agrícoles.

Plataforma Ribera Salines

8 Març 2023