“Posem llum a la foscor”: el que l’Ajuntament de Cornellà no explica de l’ARE Ribera-Salines

Que no t’enganyin, l’Àrea Residencial Estratègica Ribera-Salines no és un “pla social i de naturalització”: és un projecte urbanístic especulatiu que arrasarà l’espai agrari, perjudica el medi ambient i posarà en risc la salut.

Us convidem a llegir de primera mà, al diari Línia Cornellà d’Abril 2022 (pàg.12 i 13), una entrevista a l’Alcalde de Cornellà on es preguntat fins a 7 vegades sobre el pla urbanístic de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) Ribera-Salines i qüestions relatives al moviment veïnal que creix en contra d’aquest pla.Jutgeu per vosaltres mateixos: en un exercici que navega entre el negacionisme i el menyspreu, creiem que les respostes de l’Alcalde són parcials i amaguen parts de la realitat que s’han de conèixer. Per això, des de la Plataforma Ribera-Salines hem cregut necessari escriure aquest article on es contrasta i aportem informació addicional sobre allò que volen amagar o no volen dir.

Pregunta (P): “On sembla que no hi ha tanta entesa és amb l’ARE Ribera-Salines, un pla urbanístic que preveu fer 2.500 pisos en una de les últimes zones agrícoles del municipi.
Resposta A.Balmón (R): No, no és una zona agrícola. Des dels anys 70, quan es va fer el Pla General Metropolità (PGM), no és agrícola. Mai ha sigut agrícola. El que hi ha allà és una selva i horts, però agrícola no ho és. La ciutat només té un petit espai agrícola, que és en una altra zona, a Salines.

Què diem des de la Plataforma Ribera Salines:

El “Plan General Metropolitano” de 1976  el declara “sòl urbà no delimitat”. Però històricament ha sigut terreny agrícola, on s’ha seguit cultivant, i on encara es cultiva.  La zona afectada per l’ARE suposa el 7,8% de la superficie del municipi. Dos imatges per fer-nos una idea de dimensions:Un superfície equivalent a 5,14 vegades el parc de Can Mercader. El horts municipals actuals serien només el 2,46% de la zona afectada pel projecte Ribera-Salines. 



El “petit espai” al que fa menció és la potencial segona fase de sol reservada per equipaments, per sota del Museu de les Aigües, gairebé la meitat de l’àrea afectada (la part en grog a l’esquerra de la carretera de Sant Boi en l’imatge anterior).



Que “mai ha sigut agrícola” es una falsedat històrica. Si en voleu saber més sobre la història de l’agricultura i la pagesia a Cornellà podeu veure la Xerrada a la Biblioteca Marta Mata del 27.gener.2022 a càrrec de J.F.T. En el punt 1h 11min 18seg, també es pot escoltar una pregunta sobre l’ARE Ribera- Salines. De forma conscient la zona de Ribera-Salines s’ha  mantingut fora del Parc Agrari , entre altres, per interessos especulatius amb voluntat de construir, tot i estar Cornellà dintre del consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat. 

(P) En tot cas, per què necessita Cornellà un pla urbanístic com aquest?
(R) “No és un pla urbanístic. És un pla social, de naturalització de la ciutat, d’activitat econòmica, de nous equipaments… (…) És un pla per donar resposta a moltes necessitats que té la ciutat i, sobretot, per enfortir-la. Tenim una gran demanda a la ciutat, de més de 3.000 persones. Aquest és el projecte més gran de Catalunya d’habitatge públic, d’un 80%. I va en la línia del que ja hem fet als cinemes Pisa: un nou plantejament d’ecobarris, de naturalització. Això no és un projecte urbanístic. Ho repeteixo perquè aquest concepte té un valor de menyspreu”.

Resposta Plataforma Ribera-Salines:

Afirmar que “no és un pla urbanístic” és un exercici de negacionisme que posa el focus en els potencials aspectes econòmics, socials i d’equipaments, obviant l’impacte ambiental i sobre el potencial agrari d’aquest projecte. Es un Pla Urbanístic aprovat el 2009. PDU RS =PLA DIRECTOR URBANÍSTIC RS. (2.497 pisos).
Aquest projecte es fa sota l’ampara de la Llei d’Urbanisme. Els ARE son “un sistema de gestió específic per tal d’impulsar-hi la urbanització efectiva del sòl i la provisió dels equipaments.” Està descrit al document “Pla director urbanístic de les àrees residencials estratègiques de l’àmbit del Baix Llobregat”. 

Balmón afirma que és un pla de “naturalització de la ciutat”. Voler ficar l’ARE Ribera-Salines dintre del projecte “Cornellà-Natura” és una estratègia de “greenwashing” per fer-lo més passable davant la població. A les entrades de Ribera-Salines hi han panells informatius del Cornellà-Natura amb la descripció de “camins agraris”: tota aquesta zona es perdrà.



Des de l’Ajuntament es parla “d’ecobarri”, que es una forma de mirar de maquillar amb paraules un projecte urbanístic que no s’hauria d’executar. Nosaltres entenem que No es ecobarri si arrassa l’espai agrari”. Les necessitats de vivenda haurien de ser compatibles amb la defensa del patrimoni natural i agrari de la ciutat. S’ha de promoure solucions alternatives sense arrasar amb aquest espai amb potencial agrari i connector natural amb el riu i els seus ecosistemes. L’impacte ambiental i la petjada ecològica de 2.500 nous habitatges en una zona a tocar el parc agrari i el riu es una aberració en un context d’emergència climàtica com l’actual.

(P) Fa un mes van mantenir una reunió amb els ecologistes de la Plataforma Ribera-Salines, que s’oposen al pla.

(R) “Jo només demano una cosa, i ja ho he dit a alguns d’ells amb qui he parlat: espero que quan fem aquest ecobarri no hi vagin a viure. Ho dic perquè no seria la primera vegada que aquesta ciutat fa desenvolupaments similars i gent que es queixa i que fa plataformes en contra després hi acaba vivint. No ho dic de broma ni amb ironia.

Resposta Plataforma Ribera-Salines:

Primer de tot, volem aclarir que la Plataforma Ribera-Salines som un moviment veïnal en contra d’aquest projecte urbanístic pels impactes negatius que genera. 

Aquesta resposta denota una falta d’empatia molt important contra altres opinions i posicionaments d’una part de la ciutadania de Cornellà.  Vivenda, aliment, treball, salut, medi ambient, … son dret bàsics reconeguts i haurien de ser compatibles. 

La Plataforma RS, i les quasi 30 entitats que recolzen el nostre Manifest, creiem que és necessària la vivenda però compatible amb la preservació del medi ambient i el nostre patrimoni natural i agrari. 

Volem alternatives de vivenda que no acabin amb el patrimoni natural i agrari de la ciutat.

(P) Tenim entès que aquella reunió va ser estranya.
(R) “Va ser una reunió amb tres persones que em van llegir un document que posteriorment em van donar. Nosaltres els vam explicar que continuàvem pensant el mateix sobre el tema. També ens van preguntar quan començarien les obres, i els vam dir que no ho sabem. I ja està. Sí, va ser estranya, però no tinc res més a afegir.”

Resposta Plataforma Ribera-Salines:

El document que es va llegir i lliurar era el Manifest de la Plataforma amb el nostre posicionament i reivindicacions. (Enllaç a un dels articles publicats amb la nostre nota de premsa).

Agraïm que ens van rebre a petició de la Plataforma després de fer una instància. Un tema significatiu es que no va voler donar data de començament d’obres.  La informació pública sobre el Projecte Urbanístic és molt limitada. Es percep opacitat sobre aquest projecte aprovat des del 2009.

(P) Els ecologistes alerten que es vol construir sobre terreny inundable i avisen que el canvi climàtic provocarà fenòmens meteorològics extrems que faran augmentar les riuades, de trist record per a la ciutat. Què hi ha previst en el pla Ribera-Salines per evitar-ho?
(R) “No hi ha risc. Això ja s’ha tractat des d’un punt de vista tècnic. En aquesta ciutat hem resolt des de fa molts anys tots els problemes que podien provocar les inundacions. S’hi han destinat milions d’euros. On visc jo també és una zona inundable. És normal: allà hi havia camps de conreu i el terreny feia de bassa de laminació”.

Resposta Plataforma Ribera-Salines:

Dir que “no hi ha risc” és un nou exercici de negacionisme i obviar la trista  “memoria del fang” de Cornellà.

Foto de monument davant la biblioteca Marta Mata amb els nivells de l’aigua de les riuades  de 1907, 1913, 1962, 1971.

Oficialment en el mapes de risc de protecció civil, el terreny és zona de risc d’inundacions en un període de retorn de 500 anys. 

Foto Risc d’inundacions a Cornellà en un període de retorn de 500 anys. Font: Generalitat de Catalunya.

El pla de 2009 no està actualitzat considerant la situació actual de emergència climàtica. El canvi climàtic accentuarà el episodis de pluges puntuals extremes i els riscos d’inundació. L’ARE ens farà més vulnerables davant sequeres i crisis alimentàries.

Dient que no hi ha risc, després es contradiu a ell mateix quan afirma que “és normal: allà hi havia camps de conreu i el terreny feia de bassa de laminació”. Un terreny sense edificar facilita la infiltració natural de l’aigua.
L’Ajuntament de Cornellà, i a tota la conca del Llobregat,  s’han dedicat a urbanitzar i posar asfalt als antics terrenys agrícoles, allà on com diu el alcalde, “el terreny feia de bassa de laminació”. De fet, només queda RS com a terreny agrícola.  La pèrdua d’aquest poder d’infiltració afectarà al risc d’inundació i a la recarrega d’aqüifers: “el fenomen d’impermeabilització lligat a la urbanització i als fenòmens antròpics augmenta progressivament el risc d’inundació.” El risc d’inundacions al delta del Llobregat. Viure contra l’aigua? Lluís SOLÉ i PERlC (1996)”.

(P) Sigui com sigui, creu que estem davant de la disjuntiva entre fer habitatge públic o frenar la construcció per combatre el canvi climàtic?
(R) Primer: abans he parlat d’un projecte social. El 80% de l’habitatge que es construirà serà per a gent que no té recursos, que no pot accedir al mercat privat. Segon: he parlat d’activitat econòmica. Tercer: hi va una reserva com el parc de Can Mercader, amb la mateixa extensió. Quart: hi va un reforç de la mobilitat amb Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). Cinc: hi van equipaments… No només són habitatges.”

Resposta Plataforma Ribera-Salines:

Primer: No és un projecte social. Encara que el 80% dels habitatges siguin HPO, dels 3000 sol·licitants, només un 36% podrien estar en disposició de poder comprar un pis de Règim General assumint que disposen de 50.000 € estalviats.   

Els preus màxims dels pisos:

 -R.Especial: 173.00€(153 pisos)

– R.General: 197.000€ (458 pisos)

– P.O: 280.000€-323.000€(1.389p) 

Segon: “pa per avui i fam per demà”. Aquest projecte urbanístic enriquirà a aquells que especulen amb la pujada del preu del sòl i els projectes milionaris de construcció.

Tercer: RS es 5,14 vegades Can Mercader. Posar un nou barri al costat de l’A2 amb uns índex de contaminació atmosfèrica i sonora per sobre del recomanable per la UE i la OMS va en detriment de la salut dels ciutadans de Cornellà

Quart i Cinquè: no serien necessaris si no es fes l’ARE. Hi ha necessitats de connexió i mobilitat actuals a altres barris. Hi ha necessitats d’equipaments no cobertes a altres barris.

(P) Els comuns, els seus socis de govern, reclamen replantejar el projecte. N’han parlat?
(R) “Sí. Estem treballant en aquesta línia”.

Resposta Plataforma Ribera-Salines:

Al 2009 els seus socis van presentar al·legacions al pla.

Al 2021 han votat a favor d’un pla que inclou més de 1.600 vivendes en aquesta àrea, i amb responsabilitats en materia de medi ambient.

*****

Si després de llegir aquest article, la situació t’indigna tant com a nosaltres et convidem a sumar-te al a les nostres reivindicacions, plasmades al Manifest de Febrer 2022 on demanem:

  1. L’anul·lació del pla urbanístic ARE Ribera-Salines i la protecció d’aquest espai com a agrícola, per tal de promocionar-lo i fer-hi compatible l’activitat agrària amb el lleure públic.
  2. La participació veïnal directa en polítiques urbanístiques municipals i en el desenvolupament d’un nou model de ciutat orientat cap a la sostenibilitat, la igualtat entre barris i el bé comú.
  3. L’aplicació d’alternatives públiques i efectives per a satisfer les necessitats d’habitatge que no passin per la urbanització sistemàtica d’espais naturals o agrícoles.