Ribera-Salines és l’última zona no urbana que existeix a Cornellà de Llobregat. Des del 2009, aquesta àrea es troba greument amenaçada pel pla urbanístic anomenat Àrea Residencial Estratègica (ARE) Ribera-Salines, que hi preveu la construcció de fins a 2.497 habitatges.
Aquest espai uneix el nucli urbà amb el riu Llobregat i està oficialment declarat com a zona inundable. La seva urbanització, per tant, implicarà la construcció de tot un nou barri exposat al risc d’inundacions —que s’espera que siguin cada cop més freqüents i intenses a tots els barris baixos de la ciutat per causa del canvi climàtic. A més, aquest projecte patirà altres riscos vinculats a la seguretat i a la salut, com ara aquells associats a la contaminació atmosfèrica i acústica, atesa la proximitat dels pisos a les grans infraestructures viàries. No només això, sinó que causarà també un impacte negatiu sobre els aqüífers de la zona.
Cornellà té la densitat més alta dels municipis del Baix Llobregat. L’edificació d’un nou barri agreujarà encara més el dèficit d’espais verds de la ciutat: suposarà la destrucció d’una zona agrícola amb potencial per a produir aliments de proximitat i d’un espai fluvial important per al lleure de la població que actualment constitueix el principal corredor verd i connector biològic de la comarca. D’altra banda, el pla urbanístic de l’ARE no solucionarà el problema de l’accés a l’habitatge per a una part essencial de la població exclosa avui dia d’aquest dret, si tenim en compte el poder adquisitiu mitjà enfront dels preus de venda. És un model que promociona el benefici privat d’uns pocs i que ignora alternatives viables com el lloguer social, el parc públic d’habitatge o la rehabilitació i l’ús de pisos i locals buits.
Ens trobem en un context mundial marcat per les desigualtats socials, la gentrificació, l’esgotament de recursos naturals, el canvi climàtic accelerat i la pèrdua de biodiversitat. I creiem que l’execució de l’ARE Ribera-Salines és una decisió política que no reverteix tots aquests problemes, ans al contrari. Ens preocupa l’allau de plans urbanístics que proliferen contínuament al Baix Llobregat i que posen en perill el llegat generacional del patrimoni natural i agrícola en una de les comarques més fèrtils de Catalunya.
Per tots aquests motius, demanem:
- L’anul·lació del pla urbanístic ARE Ribera-Salines i la protecció d’aquest espai com a agrícola, per tal de promocionar-lo i fer-hi compatible l’activitat agrària amb el lleure públic.
- La participació veïnal directa en polítiques urbanístiques municipals i en el desenvolupament d’un nou model de ciutat orientat cap a la sostenibilitat, la igualtat entre barris i el bé comú.
- L’aplicació d’alternatives públiques i efectives per a satisfer les necessitats d’habitatge que no passin per la urbanització sistemàtica d’espais naturals o agrícoles.
Febrer de 2022, Cornellà de Llobregat
ENTITATS ADHERIDES:
Agrupació Sardanista de Cornellà
Aigua És Vida
Assemblea Nacional Catalana Territorial de Cornellà de Llobregat
Ateneu Popular d’Esplugues de Llobregat
Can Padró
Centre d’esplai infantil i juvenil Mowgli
Centre d’ecologia i projectes alternatius (CEPA-EdC)
Col·lectiu Eixarcolant
Comunistes de Catalunya – Cornellà de Llobregat
Cornehools
Cornellà Actitud
DESOS Opció Solidària
Diables de Cornellà
Dones Heura
El Mussol, Associació per a la protecció del paisatge
Esquerra Republicana de Catalunya, Cornellà SL
Federació Comarcal de CGT Baix Llobregat
Federació d’Ecologistes en Acció de Catalunya
Festes Alternatives Korneyà
Fundació Espigoladors
Fundació La Bastida
GE Les Agulles- Ecologistes en Acció
Grup d’esplai Vol i Vol
L’Avenç de Cornellà
Ni un pam de terra
No Més Blocs – Salvem l’Hospitalet Ll.
Òmnium Cultural
Orfeó Catalònia de Cornellà
Permacultura ATTA
Plataforma Afectats Hipoteca (PAH) Cornellà
Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC)
Plataforma Defensa Béns Comuns Sant Boi
Plataforma Salvem l’Olla del Rei
Sala Padró
Salvem l’entorn de la Colònia Güell
Taula del Llobregat
Unió de Pagesos de Catalunya
6EixosdeCiment
Espai Social de Formació d’Arquitectura (ESFA)
Joventut Socialista Unificada de Catalunya
Universidad Popular de Sant Joan Despí