La Plataforma Ribera-Salines es reuneix amb l’Ajuntament de Cornellà sense trobar punts d’acord

L’Ajuntament es va mostrar visiblement descontent amb l’activitat de la Plataforma i va confirmar que seguirà endavant amb el pla urbanístic. El nostre col·lectiu veïnal valora negativament la trobada i intensificarà la seva acció i presència a la ciutat.

Edifici de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat. Víctor Garrido i Xavier Dengra (Wikimedia Commons, CC-BY-SA-4.0)

Des de la Plataforma Ribera-Salines, moviment veïnal que va néixer a mitjan 2021 per fer front a l’especulació urbanística de Cornellà al sector agrícola de Ribera-Salines, ens vam reunir amb l’Ajuntament de Cornellà el passat dijous 17 de febrer amb l’objectiu de fer-li entrega del manifest de la plataforma i de demanar més informació sobre el projecte que suposarà la construcció en l’últim espai no urbanitzat del municipi.

Per part de l’Ajuntament hi van assistir l’alcalde Antonio Balmón i els tinents d’alcalde Emilia Briones i Antonio Martínez Flor. Els membres de la Plataforma vam llegir-los-hi el manifest, encara que els representants del consistori van insistir que no calia i van negar-se a recollir-nos el document.

Des de la Plataforma no fem un balanç gens positiu d’aquesta reunió. En primer lloc, l’equip de govern no va saber indicar quan hi ha previst l’inici de les obres ni si estaria disposat a reconsiderar el projecte atesa la crisi actual climàtica. En segon lloc, vam demanar d’accedir a les dades del Consorci Ribera-Salines (establert entre l’INCASÒL i l’Ajuntament) sense èxit: l’ajuntament argumenta que totes les dades són públiques, mentre que és evident la manca d’informació en aquest sentit als portals de transparència. Per últim, l’alcalde es va negar a valorar les diferents alternatives a la construcció d’habitatges que la Plataforma va plantejar —com ara l’aprofitament dels pisos buits o el lloguer social— i també va refusar de debatre sobre les preocupacions en termes d’impacte mediambiental i sobre la salut que hem expressat com col·lectiu al llarg dels darrers mesos.

Com a Plataforma que agrupa diverses sensibilitats, tenim molt clara la importància de la nostra missió i de la necessitat d’aturar aquest macroplà urbanístic. Davant la resposta de l’Ajuntament, hem començat a activar un calendari d’accions juntament amb la resta de la ciutadania de Cornellà durant els propers mesos. En aquest sentit, vam convocar una assemblea extraordinària ahir, dijous 24 de febrer, per explicar com va ser aquesta trobada amb l’equip de govern. També hem començat la recollida d’adhesions d’entitats tant del municipi com d’altres indrets (que aviat ampliarem amb una campanya de signatures individuals) i no descartem la convocatòria de futures mobilitzacions i d’accions veïnals contra aquest pla especulatiu i de promoció 100% privada.