Impulsem un hort col·lectiu contra l’especulació immobiliària

Un dels àmbits en els quals la Plataforma Ribera-Salines vol tenir impacte, és en la construcció pràctica d’alternatives. Davant la constatació que els terrenys agrícoles de Cornellà són desconeguts fins i tot per la mateixa població, volem revertir aquesta situació fent-los reviure.

Per això, estem en procés d’impulsar un hort comunitari, autogestionat i assembleari. Es tracta d’una iniciativa popular que té una motivació política: estem en contra de l’especulació immobiliària i del mite del creixement sense límits.

Som molt conscients que el planeta és finit, que els béns comuns de la natura no són inesgotables, i que ens estem apropant cada vegada més a creuar l’última línia vermella. Alhora, als territoris urbans la desconnexió amb la natura és cada vegada més extrema. Sovint només la “consumim” com a espai de visita d’oci els caps de setmana, vivint d’esquenes a la natura i sense ser partícips dels seus ritmes biològics.

Per contra, a Cornellà de Llobregat tenim una història com a territori agrícola, en una de les terres més fèrtils de Catalunya, gràcies al riu Llobregat quan aquest encara conservava el seu curs i cabal naturals. Ara, tant el riu com la ciutat estan empresonats entre ciment i formigó.

Creiem que és responsabilitat comunitària plantar cara a una proposta urbanística que tan sols repeteix els errors del passat. Sembla que al Baix Llobregat, l’única proposta és l’edificació sense límits. Entenem que és més lucratiu cobrar els IBI dels pisos construïts que no pas preservar espais agrícoles -malentesos com a “improductius”. Sabem que és més rendible pel capitalisme construir carreteres, que no pas deixar créixer els arbres.

Nosaltres creiem en la potencialitat de tornar a conèixer la terra. De tornar a posar les mans al sòl, d’embrutar-se de fang i de passar calor sota el sol. De recuperar, com a activitat comunitària i de teixit veïnal, el plantar llavors i veure com creixen amb el pas de les estacions. De saber del cert que la nostra canalla sabrà d’on i com neixen les fruites i les verdures que mengen.

Si teniu interès en participar en l’hort, podeu escriure’ns a plataforma.ribera.salines@gmail.com.