El passat mes de febrer cumpliem un any des de que vam començar com a plataforma ciutadana. Un any des de que unes quantes persones de cercles completament diferents, però tots i totes veïns de Cornellà, gent que s’estima el seu riu i el patrimoni natural i agrari, van proposar crear un hort a la part que es coneix com “Serrallo”. La Bardissa va ser l’inici, de seguida va sorgir la necessitat de qüestionar la “idoneïtat” d’un macro projecte urbanístic d’iniciativa público-privada (l’Àrea Residencial Estratègica -ARE- Ribera-Salines) que suposaria la destrucció de l’últim espai verd i agrícola de Cornellà amb la construcció de 2.497 vivendes, infraestructures i una estació de FGC a terreny inundable. Naixia la plataforma Ribera-Salines.
Des de llavors hem anat creixent com a col.lectiu a Cornellà, sense perdre de vista situacions semblants a altres zones del Baix Llobregat: Gavà, Sant Boi, Santa Coloma de Cervelló, Castelldefels, El Prat, Hospitalet…
I així, amb els recursos que tenim (la voluntat i empenta dels i les que formem part d’aquesta iniciativa) hem aconseguit donar visibilitat al que està passant molt, molt a prop nostre, ja que els propis promotors s’encarreguen de silenciar-ho.
Fem una mica de repàs de les fites més importants:
- Febrer 2021. Primeres reunions al voltant de la idea de crear un hort comunitari, autogestionat i obert al públic.
- Març 2021. Es constitueix la Plataforma Ribera-Salines. Adhesió a la plataforma SOS Baix Llobregat.
- Juny 2021. Presentació de la Plataforma Ribera-Salines al Patronat Cultural i Recreatiu de Cornellà.
- Va ser un treball en equip, amb molta il·lusió, resultat del qual vam aconseguir omplir la sala de socis del Patronat Cultural, i arreplegar a més gent cap a la Plataforma.

- Setembre 2021. Manifestació contra l’ampliació de l’Aeroport.
- Quin goig caminar tots junts cap a Barcelona, amb milers de persones i pancartes de tots el col·lectius que lluitem pel nostre espai verd, perquè no el perverteixin.
- Setembre 2021. Inauguració de la Bardissa i primera visita guiada a la zona afectada (sector Serrallo).
- Una mica atrevides, sense saber quina resposta rebria, ens vam retrobar amb la gent, explicant-los hi el panorama esgarrifós que planeja sobre Ribera-Salines. Amb un final de jornada molt positiu, gaudint de la Bardissa, el nostre hort. Vam dissenyar per a l’ocasió xapes i domassos: comencen a fer més visible la nostra lluita.
- Desembre 2021. Fira de Santa Llúcia de Cornellà.
- Voluntàries de la Plataforma van montar una paradeta informativa.
- Febrer 2022. Publicació del Manifest de la Plataforma Ribera-Salines, aprovat per l’assemblea.
- Febrer 2022. Iniciem campanya d’adhesió entitats
- Ja són més de vint entitats de diferents àmbits (Cornellà, Baix-Llobregat, Catalunya… culturals, ambientals, ecologistes, societat civil, sector agrari…) que han donat suport al Manifest de la Plataforma. Com a símbol del que implica l’ARE, destaquem molt positivament l’adhesió de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Cornellà i de Unió de Pagesos del Baix Llobregat. Continuem demanant adhesions perquè la nostre veu arribi més lluny i amb més força.
- Febrer 2022. Reunió amb l’Ajuntament per explicar el Manifest i les nostres reivindicacions. El menysteniment mostrat va ser un reflexe de falta d’empatia i desconsideració cap els veïns i veïnes de Cornellà.

- Març 2022. Calçotada (amb producte propi de la Bardissa i de pagesos de la zona afectada) i visita guiada a la zona de Ribera-Salines
- No només lluitem contra el ciment: també volem construir espais on la gent pugui gaudir de Ribera-Salines de manera oberta. La Bardissa no és propietat privada 😉
- Març 2022. Participació a la presentació del llibre de Ecologistes en Acció “Contrataquem. Guia jurídica per a la defensa del medi ambient i del territori” a la biblioteca de Sant Ildefons de Cornellà. Debat obert amb la ciutadania: una oportunitat d’explicar l’ARE.
- Març 2022. Festa del riu a Cornellà.
- Com no podia ser d’una altra manera, la plataforma va estar present repartint octavetes i explicant a les cornellanenques les conseqüències de l’ARE Ribera-Salines.
Durant tot aquest any a més hem rebut visites molt especials a la Bardissa: infants dels esplais Mowgli, Ilelà, de l’escola Sant Antoni Maria Claret…
Tots els diumenges al matí la Bardissa és oberta a tothom que vulgui apropar-s’hi. Hem après moltíssim dels pagesos que tenen els seus horts a Ribera-Salines. Hem conegut la història dels darrers anys, de com s’ha viscut l’agricultura a Cornellà. Tot un aprenentatge!
Encara queda molt a fer, ens acompanyes?
